Friday, December 7, 2012

Butik mungkir janji

Subhanallah...
Berikan aku sabar yang sangat kuat.

Kali pertama dan akhir tempah baju kat situ.
Kalau tak mampu lain kali bagitau terus terang tak mampu.
Sebab jangkaan hati sangat tinggi dan terlalu teruja untuk mendapatkan baju pada waktu yang dijanjikan.
Dek kerana marah yang melampaui batas dan tak terluah, menangis akhirnya.

kecewa...
risau baju dijahit secara cincai.
Tak pernah aku tempah baju kurung biasa sampai RM80.
Disebabkan kain tu mahal dan segera nak dipakai pada minggu itu juga, sanggupkan hati untuk buat pelaburan sebesar itu. dan minta dibayar pada hari tempahan pulak tu. baju belum dapat tapi dah minta bayar. Subhanallah..sakitnya hati...sakitnya...

Janji dah tanak dah hantar baju kat die....Tanak dah..Tanak....Nak nangis...Kecewa sangat rasanya...Nak marah tapi sbb org tua...huuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.....simpan jelah marah tu..

Nasihat dan pengajaran pada diri sendiri.......Jangan sesekali melafaz janji........sebab nnt akan kecewakan hati orang lain...

Tada...

Inilah baju yg dimaksudkan.......


Monday, November 5, 2012

Update mengenai projek besar

Bismillah,


Hihihihi..

belum buat lagi. Haritu kan, hujan sgt lebat. Aku dan suami kebasahan di dalam hujan. maka memang selayaknya terus pulang ke rumah. memang tak beli pun perkakas nak buat kuih-muih tu.

Balik kampung berlenggang kangkung je tanpa membawa buah tangan.. Bertuah kan menantu macam aku ni? Minta maaf ye mak dan ayah.

Tapi aku dah beli dah sikit-sikit barang untuk projek tu. Tengah mencari masa yang sesuai untuk pelancaran projek tu. memang teruja sesangat nak buat. sangat-sangat.

Nantikan dengan penuh sabar ye akan hasilnya.

Insyaallah kalau menjadi nak kasi sume sedara mara aku rasa....hahahaha...itu tandanya aku punye excited!

hehehehehe....

Thursday, October 25, 2012

Projek besar mlm ni


Bismillah

Bos bagi balik awal...yeay!!

Shopping while waiting hubby to fetch me home at 7, maybe?
same je :(

Jom menggila di kedai bahan-bahan kek...Projek membawa pulang homemade cake ke kampung. (kalau menjadi). hehehe..

Macam-macam yang berlegar di ruangan minda. Macam-macam nak cuba buat.

Mengaku memang tak pandai. Tapi cuba tak salahkan. Asal kejayaan itu dari percubaan yang berkali-kali.

Selamat berjaya kepada diri sendiri.

Antara menu yang berlegar-legar kini.





Wednesday, October 24, 2012

Selamat Menyambut Eiduladha :)

Bismillah,

Dah lama tak entry post kan?
Sebab i dah ada mini diary dlm smartphone...ngeee

Hermmmm...Raya tinggal lagi 2 hari aje lagi. Mode nak balik kampung dah melonjak-lonjak. Tahun ni akan beraya di Ipoh Perak bersama keluarga baru. Macamana pun raya ke 3 akan pulang berhari raya bersama keluarga ku. Apalah perasaan beraya bersama keluarga baru. Pastinya sayu akan tiba juga dihati walau berada ditengah keluarga baru yang ceria. Yelah selama berpuluh tahun aku beraya bersama keluarga sendiri.

Saya sayangkan kesemuanya. Mak Ayah Mama Abah dan semua adik-beradik. Itu mmg tidak boleh dijual beli dan didapati dimana-mana. Tidak ketinggalan suami terchenta.

Kesemuanya ku rangkumkan di dalam satu doa. :)


Thursday, October 4, 2012

Rapid KL V.2

Bismillah,

hehehe..harini tersalah naik bas lagi..

haritu salah naik bas nombor lain2x. so boleh dimaafkanlah.
tapi harini, tersalah naik bas yang bernombor sama, driver sama cuma salahnya aku tak tanya destinasi.
yelah laluan bas tu depan rumah tu sama.

so dengan confident i touch my touch and go card dan cari space dlm bas utk lelapkan mata.
tak perasan pun die lalu tempat lain. hahaha...tapi bile buka mata 'eh, ohhh harini bas ni ikut laluan lain..' ermmm ok.

sampai last destination, eh kenapa sume orang turun ni. saya pun tanye kat driver tu. bas ni tak pergi KL ke?
driver : bas ni dah pegi KL pagi tadi. ni dah balik. nnt naik bas yg depan ni eh. masuk kerja puku berapa?

Aku: terpinga-pinga. pukul 8.30am

Driver: oh takpe naik bas depan ni...Bas yg pukul 7.00 dah jalan dah. tapi takpe bas ni 15 minit2x jalannya.

turun bas dan ada seorang pakcik rapid KL lain tegur...salah naik bas ke dik?
Aku: hhehehe..aah..pening sebab nombor bas dgn driver sama je dgn smlm. tapi tak pergi KL harini.
Pakcik: oh lenkali kena tanya dulu naik bas sbbnye mmg nombor sama. tapi ni bas yg dtg dari KL dah.
           
oh baru faham. kat kawasan rumah tu sempit kiri kanan jalan dengan kereta yang parking kat situ. sebab tu bas hanya boleh lalu tempat yang sama je. kalau ada bas dari arah yang bertentangan dah tak muat dah.

Pakcik : takpe org baru ye. timba pengalaman ye dik. explore3x..

Aku sengih je.

Tuesday, October 2, 2012

Rapid KL

Bismillah,

hehehehehe
gelak dulu boleh ke?

Harini naik bas bagi tambang RM10.00 kat driver. nasib baik dia nak bagi juga baki dekat aku.

dekat depan pintu bas dah tulis " sila pastikan tambang anda secukupnya kerana baki tidak akan dipulangkan"

Sebab aku buat muka kesian dan muka mcm baru first time naik bas.
Lepas tu driver tu suruh aku duduk kat seat belakang die. Orang yang naik bayar pakai duit tu, aku kena 'collect' tambang dengan diorang utk baki duit RM10 tadi...kelakar gile...
Tapi driver tu baik je.

Semalam tersalah naik bas. turun balik and naik bas lain..Malu seh

Semalam naik bas dari rumah nak ke Sri Rampai aje. Tapi Bas tu bawa aku jenjalan dulu sekitar Danau Kota baru sampai Sri Rampai balik. best la juga bersiar-siar di pagi hari kan. Kemudian naik LRT sampai Masjid Jamek tukar Star ke Jln Sultan Ismail. Total tambang adalah RM4.30 sehala.

Harini jadi cerdik sikit. Naik bas terus ke Maju junction depan Office terus. Tak payah nak tukar-tukar tren lah bagai. Tambang hanya RM 1.90 sehala. bestkan?? jimatkan??

Kereta?? Ada.
Tapi saya memang malas nak bawa kereta dan menempuhi jalan yang sesak tu. Pastu mencongak pula duit minyak dan duit tol lagi kan? tak masuk duit parking kereta lagi. Memang hangus lah...

Bawa kereta ke Stesen LRT..pernah terpikir juga..tapi aku ni jenis yg cepat risau..nnt kat tempat kerja "selamat ke tak kereta kat sana??"

Takpelah...best ape naik bas...naik LRT...mcm zaman belajar. atleast saya ada exercise di pagi hari..hehehehe...(positif tak, ayat penyedap hati selalunye begini).

Enjoying my new life....Independently with new mission target!!





Pengapit saya dah kahwin...

Bismillah...

Tahniah buat Nur Izwah dan pasangan... :)... 
Semoga bersatu dalam kebaikan dan keberkatan 





Friday, August 17, 2012

Perempuan Melayu

Bismillah



Bersanggul budi, Berselendang bahasa
Berterima kasih, Bersulam syukur
Marah dalam lembut 
Menegur dalam halus
Maruah dan adat di jaga sangat-sangat

~ Drama: Masihkah ada Ramadhan~

Ku bisikkan rasa

Bismillah,

Syahdu..itulah perasaannya....
Bermula cerita dengan pelbagai rintanganya...
Panjatan Syukur atas segala limpah Rahmatnya
Pada hambanya yang sering alpa leka
Semoga ini bukanlah Istidraj

Syukur bukan hanya pada lisan.
Semoga diri sentiasa diberikan:
- hati yang sentiasa bersyukur atas segala nikmat dan cubaan
- hati yang sentiasa dihidupkan dan ada rasa kehambaan
- hati yang sentiasa ada rasa taat dan kepatuhan
- hati yang sentiasa takutkan balasan
- hati yang sentiasa kuat dan tabah dalam menerima dugaan

Jika mati hidupkan lah
Jika kotor bersihkanlah
Jika gelap suluhkanlah

Tiada apa yang ada pada diriku hanya kepadamu ku mohon segala



Sunday, August 5, 2012

Kasih dari SYURGA

Bismillah

Tiada kasih yang sejati selain Kasih GURU, IBU & AYAH.
Tapi Kasih itu jugalah yang sering kita ingkari.

Tak senonoh punya anak.

Mode: Syukurlah ada Kasih dari mereka. Tuhanku ampunilah segala salah silap ku dan jangan dibebankan MEREKA atas segala silapku.

Friday, August 3, 2012

Serabut

Bismillah

Ok. Fine.
Ikutmu lah. Suka hati. Malas nak layan.
Kekadang seseorang itu terlalu complicated.
Terkadang susah nak explained. Haish.
Sabar jelah menghadapi.
Kita nak memudahkan proses. Tapi susahlah nak cakap.
Dah selalu sangat dah jadi ceni.
Orang ceni kita kena biar aje.
So i biar jelah.
Semoga kehadirannya menambahkan lagi rasa sabar dalam jiwa raga ku ini.
S A B A R

Tuesday, July 31, 2012

Hanya DIA

Bismillah

Tika dikau rebah kecewa
dan lemas di lautan air mata
hanya DIA  yang  mendakap mu
membelai jiwa pilumu

PERBEZAANNYA

Bismillah

HORMAT BUKAN MENYEMBAH

TQ

Sunday, July 29, 2012

Expect Unexpected

Bismillah,

Setelah diperdengarkan berita tersebut, terus air mata mengalir.
hihihi...itupun nak nangis. apelah.
Selagi masa belum tiba, sebelum saat belum berdetik,
Aku hanya mampu berdoa dan terus berdoa.
Semoga apa yang dirancangkan berlaku sempurna,selamat dan berkat.

Terkadang manusia terlalu leka dengan rasa risau.
Sedang rezeki itu telah tertulis di Sana.
Banyakkan syukur agar ditambahkan nikmat.

Semoga dimurahkan rezeki dan keluarga ku.
Dugaan hanya sebagai penguat semangat dan keyakinan.

Percaya dan Yakinlah!!

Kekuatan Hawa

Bismillah

Disebalik kelembutannya
terselit kekuatannya
yang tak terbanding jelas
begitu wajah diciptanya setiap hawa
dihatinya adanya kasih
seluas nya samudera
yang terbanding jelas
hujung dasarnya
itulah cinta dari syurga

Friday, July 27, 2012

Air zam-zam

Bismillah,

Nak cerita ni,
Pagi tadi sahur minum air zam-zam.
Perubahan ketara tak rasa penat. Bestnye.

Saya punya azam nak mengamalkan meminum air zam-zam.
Sebulan akan beli 3botol 10L tu.
1botol utk sendiri minum.(sendiri bayar)
1botol utk rumah ma Abah (sendiri bayar)
1botol utk suami minum. (ni cerita lepas kahwin ye) (suami bayar sendiri)
(you tak boleh minum air zam-zam yang i punye) you kena beli sendiri.hahahhahah)
1botol utk rumah mak ayah. (ni pun cerita lepas kahwin)( suami bayar jugak)

kan jimat tu...

kalu 10L bahagi 30 hari boleh minum sehari dalam 300ml aje....hurmmm
sikit aje...takpelah..atleast ada jugak lah kan.
nnt ada lebih beli lebih sikit.

best la...rugi tak minum zam-zam.
sedap, segar dan halus.
tekak ni jadi demand bile dah pekena zam-zam.
dah tak pandang air masak biasa.
sebenarnye saya mmg tak suka air masak.
tak sedap!! sebab tu badan ni kurang air putih.
kesian kat badan i ni....

ok badan nnt i beli air mahal utk you yang penting sedap dan segar bugar penuh khasiat dan istimewa.
amacam!! power tak i promote....nni bukan tipu punye la...

Thursday, July 26, 2012

Tahan sikit ye :)

Bismillah

Memanglah tidak MUDAH
Tapi tidaklah SUSAH
hendaklah TABAH
INSYAALLAH mendapat FAEDAH...

hehehhehe..mcm ada bunyi2x pantun silat cekak je pulak

peace :)

Penghijrahan

Bismillah,

Harini nak bercerita mengenai video yang ditonton harini. Mengenai perkenalan Irma Hasmie dan Redza Syah. Kenapa semua orang sibuk-sibuk cerita pasal Irma ni. Pada saya kerana Irma tu comel..hehehe..taklah..adalah sebab lain kenapa saya mengikuti kisah-kisah Irma ni.

Bukan kerana taksub kepada Artis ye. Saya sendiri melihat bagaimana insan yang cuba berubah untuk kebaikan dan merasai nikmatnya iman. Opss cakap bab iman pulak. 
Tapi betullah, berubahlah kalau nak merasa. Sedang alim ulama pun sentiasa memperbaharui imannya. 
Saya suka dengan ungkapan berikut :
'Jangan lah kita rasa kita lebih baik dari orang lain, kerana yang kita boleh buat baik pun Dia bagi'...
~almarhum Ustaz Hanafi Hj Ahmad~
Setiap saat pastikan kita tidak perasan. Bersederhana dan ingat tiada apa pun milik kita. Semua pulangkan kepadaNya.
Hari ini mesti lebih baik dari semalam. Cerita semalam jadikan pedoman dan ingatan serta jangan diulang. Sungguh Dia Maha Berkuasa lagi Maha Pengasih dan Penyayang lagi Maha Pengampun.
Demi Masa! 
Jangan kita berada dalam golongan yang rugi. 
Setiap masa kita diuji.
Sentiasa sabar dan tabahkan hati
Semoga kita SELAMAT mengakhiri.....
:) 

Hujan Batu

Bismillah...

Teringat suatu ketika kami sekeluarga pulang dari Kedah menuju ke Kuala Lumpur, mengalami hujan batu.
Perasaan pada ketika itu bercampur-baur. Seronok, teruja, sedih dan takut juga.

Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar.

Bayang selama berapa tahun hidup tak pernah tengok pula ketul ais jatuh dari langit dengan lebat. Takut lah juga. Takut pecah pulak cermin kereta.

Masa tu tak tau nak buat apa. Rasa mcm teringin pula nak buka tingkap pastu nak tau mcmana la ais dari langit. Tapi kena marah pulak dengan abah. Yelah kan tgh banyak kereta. Jammed sbb orang berhenti kiri jalan tadah ais tu.

Dari dalam kereta boleh tengok ais bertaburan tepi jalan. boleh imagine tak?

Seronok sangat. Sebab dah tak tau nak buat apa dengan perasaan teruja tu, aku pun berdoa sepanjang hujan.

Pengalaman yang sangat manis!!

Wednesday, July 25, 2012

Qasidah Muhammadiyah


Bismillah,

Qasidah yang Syahdu...
Kredit kepada Muhammad Khairi

Qasidah Muhammadiyah


محمد أشرف الأعراب والعجم
محمد خيـــــــر من يمشي على قــــدم
Nabi Muhammad adalah termulia di hadapan Arab dan ‘Ajam
Nabi Muhammad lah sebaik-baik manusia , berjalan di bumi ini


محمــد باسط المعروف جامعه
محمـــــد صاحب الإحســان والكــــرم
Nabi Muhammad adalah luas kebaikannya, dialah pengumpulnya
Nabi Muhammad lah penghulu kebaikan dan kemuliaan


محمــد تاج رسل الله قاطبــــة
محمـــــــد صــــــادق الأقوال والكلـــم
Nabi Muhammad adalah mahkota para Rasul Allah, seluruhnya
Nabi Muhammad adalah benar pada kata-katanya


محمــــــد ثابت الميثاق حافظــه
محمـــــــد طيــب الأخــلاق والشيــــم
Nabi Muhammad adalah tetap pada janjinya
Nabi Muhammad itu cantik akhlak dan rupanya


محمـــد رُوِيَت بالنور طينتُــــهُ
محمــــد لم يــــزل نــــــوراً من القِدم
Nabi Muhammad, tanah semadinya disirami dengan Nur
Nabi Muhammad, dia masih bercahaya, semenjak azali


محمــــد حاكم بالعدل ذو شرفٍ
محمـــــد معــــدن الإنعام والحكــــــم
Nabi Muhammad seorang hakim yang adil, punya kemuliaan
Nabi Muhammad adalah kunci kenikmatan dan hikmah


محمد خير خلق الله من مضـــــر
محمــــد خيـــر رســـــل الله كلهـــــم
Nabi Muhammad adalah semulia-mulia makhluk Allah, dari kaum Mudhar
Nabi Muhammad itulah semulia-mulia Rasul Allah, seluruhnya


محمــــــد دينه حـــق نديـــن بـــه
محمــــــــد مجمــــلاً حقاً على علــــم
Nabi Muhammad, agamanya adalah kebenaran, yang kita anuti,
Nabi Muhammad, adalah kebenaran, sebenar-benarnya


محمـــد ذكـــره روح لأنفسنــــــــا
محمد شكره فــــرض على الأمــــم
Nabi Muhammad, mengingatinya adalah seperti ruh bagi kita,
Nabi Muhammad, wajib kita berterima kasih padanya


محمد زينة الدنيا وبهجتهـــــــــــا
محمــــــــد كاشــــــف الغمات والظلم
Nabi Muhammad adalah penghias dunia dan penghiburnya,
Nabi Muhammad, ibarat penghapus duka dan kegelapan


محمــــد سيـــــــد طابت مناقبـــــهُ
محمــــد صاغه الرحمــــــن بالنعـــــم
Nabi Muhammad , penghulu, yang suci perbuatannya
Nabi Muhammad, diberikan sebaik-baik nikmat oleh Allah


محمــــد صفـــوة الباري وخيرتـــــه
محمــــد طاهـــــــر من سائر التهـــم
Nabi Muhammad , adalah insan pilihan Allah, sebaik-baik makhluk
Nabi Muhammad, adalah suci daripada segala tohmahan


محمـــد ضاحــــك للضيف مكرمــــه
محمـــــــــد جـــــــاره والله لم يضـــم
Nabi Muhammad, tersenyum buat tetamunya, bahkan memuliakannya
Nabi Muhammad , jirannya – demi Allah – tidak dizalimi


محمــــد طابـــــت الدنيــــا ببعثتــــه
محمـــــد جـــاء بالآيـــات والحكـــــــم
Nabi Muhammad, alangkah indahnya dunia dengan kehadirannya
Nabi Muhammad, telah datang dengan mukjizat (ayat) dan hikmah-hikmah


محمــــد يـــوم بعث النــــاس شافعنــــا
محمـــــــد نوره الهــــادي من الظلــــم
Nabi Muhammad, kelak di hari kebangkitan, dialah pemberi syafaat kita (umatnya)
Nabi Muhammad , nurnya ibarat penyuluh hidayah, dari kegelapan


محمــــــــد قائـــــــــــم لله ذو همـــــــــم
محمـــــــد خاتـــــــم للرســــــل كلهــــم
Nabi Muhammad , tidak putus-putus menghadap Allah, dengan penuh harapan,
Nabi Muhammad adalah penamat sekalian Rasul Allah seluruhnya


مولاي صل و سلم دائما أبدا
على حبيبك خير الخلق كلهم
Wahai Tuhanku, selawat dan salam sentiasa,
Ke atas kekasihmu, sebaik-baik makhluk, seluruhnya


Memanik Labuci

Bismillah,

Saya gemar menjahit sebenarnye walaupun tidak kreatif.
Saya akan jadi gila bila masuk kedai manik. Sebab rasa mcm nak beli kesemuanya.

Nafsu semua tu....Tapi satgi nak pi kedai manik lah ni..ngeeeee
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dah selamat membeli manik-manik...
Memang gile lah....
Nasib esok dah gaji...

Monday, July 23, 2012

Menanti detik

Bismillah..

Hurm, bila dikira-kira rasa seperti masa itu sangat cepat berlalu. fuhh!!
Tinggal sebulan lebih sahaja. wah...cepatnyeee!!

Campur pelbagai rasa...sampai takde rasa..hikhik
Rasa mcm kejapnye jadi CIK...

Saban hari berdoa agar terus diberi kekuatan dan kesabaran..
Makin berganjak, maka makin besar tanggungjawabnye..
Mampu ke?? Hanya masa yang boleh menjawab soalan itu..

Semoga semakin membesarlah jiwaku bersama laluan kehidupan.
Sebenarnye risau tapi Redha.
Semoga sentiasa seiring dan bersama, bersatu dan teguh terhadapNya.

Amin..

~Sesungguhnya kami ini milikNya, dan hanya kepadaNyalah kami kembali~.

Kebaikan dan Kebajikan

Bismillahirrahmanirrahim

Kebajikan itu bukanlah menghadapkan wajahmu ke arah timur dan ke barat, tetapi kebajikan itu ialah (kebajikan) orang yang beriman kepada Allah, hari akhirat, malaikat-malaikat, kitab-kitab, dan nabi-nabi dan memberikan harta yang dicintainya kepada kerabat, anak yatim, orang-orang miskin orang-orang yang dalam perjalanan (musafir), peminta-peminta, dan untuk memerdekakan hamba sahaya, yang laksanakan salat dan menunaikan zakat, orang-orang yang menepati janji apabila berjanji, dan orang yang sabar dalam kemelaratan, penderitaan, dan pada masa peperangan. Mereka itulah orang-orang yang benar, dan mereka itulah orang-orang yang bertaqwa.

Surah Al-Baqarah
Ayat 177

Entri pertama

Bismillah...

Bersamaan 4 Ramadhan 1433 Hijrah, saya memulakan entri pertama untuk laman blog yang entah ke berapa kali dah buat....hehehehe...

Syukur alhamdulillah, ini hari ke-4 Ramadhan. Rasa gembira dan bersyukur sesangat.
Semoga dikurniakan perasaan ini selalu... 

Niat yang baik-baik agar dikurniakan yang baik-baik. Niat saya di Ramadhan ini semoga bulan ini merupakan permulaan baru bagi segala kebaikan dan kebajikan.