Wednesday, October 30, 2013

The Power of NIAT.

Tak disangka-sangka.

Kelmarin kami dikurniakan IDEA yang tidak disangka-sangka.
Semalam kami mendapat berita bantuan daripada stokis kami bagi IDEA yang bakal kami laksanakan dalam masa terdekat ini.

Yakin 100%. Apabila kami berniat sahaja mahu menyumbang, terus kami dilorong dengan bantuan yang Subhanallah.
Baru berniat je dah dapat. Nanti selesai buat apa yang diniatkan tu tak tau apalagi yang nak dikurnia. Bestnye!

Bersyukur teramat. Kami berterima kasih kepada Stokis kami, Abg Najib dan Kak Sue.

Sehabis baik kami akan laksanakan.

Tanpa bantuan dan lorongan dariNya, kami bukan lah sesiapa.
Malah tiada apa-apa.

Ya Allah, Ampunkan kami atas setiap kelalaian kami.
Syukur kami panjatkan kepadaMu.







Monday, October 28, 2013

Menghafal Qasidah.

Bismillah,

Bermula hari ini saya akan hanya memasang Qasidah Muhammadiyah di speaker. Sebab dalam usaha untuk menghafalnya. Jadi kena la ulang-ulang dengar.

Persediaan 1 Muharram tahun ini. hihi.
Jika tidak Qasidah ini pun nanti, saya gembira sudah menghafalnya juga nanti.
Sebab saya suka nyanyi.

Excited menanti 1 Muharram.


Friday, October 25, 2013

Re-post - Qasidah Muhammadiyah



مُحَمَّدٌ أَشْرَفُ الأَعْرَابِ وَالْعَجَمِ   
مُحَمَّدٌ خَيْرُ مَنْ يَمْشِيْ عَلَى قَدَمِ


Muhammad adalah termulia di hadapan Arab dan Ajam
Muhammad lah sebaik-baik manusia yang berjalan di bumi ini


مُحَمَّدٌ بَاسِطُ الْمَعْرُوْفِ جَامِعُهُ 
مُحَمَّدٌ صَاحِبُ الإِحْسَــانِ وَالْكَرَمِ

Muhammad adalah luas kebaikannya,dialah pengumpulnya
Muhammad lah penghulu segala kebaikan dan kemuliaan


مُحَمَّدٌ تَاجُ رُسْلِ اللهِ قَاطِبَةً 
مُحَمَّدٌ صَادِقُ الأَقْوَالِ وَالكَلِمِ

Muhammad adalah mahkota para rasul ALLAH,seluruhnya
Muhammad adalah benar pada kata-katanya


مُحَمَّدُ ثَابِتُ المِيْثَاقِ حَافِظُهُ 
مُحَمَّدُ طَيِّبُ الأَخْلَاقِ وَالْشِيَمِ

Muhammad adalah tetap pada janjinya
Muhammad itu cantik akhlak dan rupanya


مُحَمَّدُ رُوِيَت بِالنُّورِ طِيْنَتُهُ 
مُحَمَّدُ لمَْ يَزَلْ نُوْراً مِّنَ الْقِدَمِ 

Muhammad,tanah semadinya disirami dengan Nur
Muhammad,dia masih bercahaya sejak azali


مُحَمَّدُ حَاكِمُ بِالعَدْلِ ذُوْ شَرَفٍ
مُحَمَّدُ مَعْدِنُ الإِنْعَامِ وَالْحِكَمِ

Muhammad seorang hakim yang adil,punya kemuliaan
Muhammad adalah kunci kenikmatan dan hikmah


مُحَمَّدُ خَيْرُ خَلْقِ اللهِ مِنْ مُضَرِ 
مُحَمَّدُ خَيْرُ رُسْلِ اللهِ كُلِّهِِمِ

Muhammad adalah semulia-mulia makhluk ALLAH,dari kaum Mudhar
Muhammad itu semulia-mulia rasul ALLAH,seluruhnya


مُحَمَّدُ دِيْنُهُ حَـــقٌّ نَدِيْنُ بِهِ
مُحَمَّدُ مُجْمِلاً حَقاً عَلَى عَلَمِ 

Muhammad,agamanya adalah kebenaran,yang kita anuti
Muhammad adalah kebenaran,sebenar-benarnya


مُحَمَّدُ ذِكْرُهُ رُوْحٌ لِأَنْفُسِنَا
محمد شُكْرُهُ فَرْضٌ عَلَى الأُمَمِ

Muhammad,mengingatinya adalah seperti roh bagi kita
Muhammad,wajib kita berterima kasih kepadanya


محمد زِينَةٌ الدُنْيَا وَبَهْجَتُهَا
محمد كَاشِفٌ الغُمَّاتِ وَالظُلَمِ 

Muhammad adalah penghias dunia dan penghiburnya
Muhammad,ibarat penghapus duka dan kegelapan


محمد سَيِّدُ طَابَتْ مَنَاقِبُهُ 
محمد صَاغَهُ الرَحمَنُ بِالنِعمَِ

Muhammad,penghulu yang suci perbuatannya
Muhammad,diberikan sebaik-baik nikmat oleh ALLAH


محمد صَفْوَةٌ البَارِي وَخِيْرَتُهُ
محمد طَاهِرٌ مِنْ سَائِرِ التُهَمِ 

Muhammad,adalah insan pilihan ALLAH,sebaik-baik makhluk
Muhammad,adalah suci daripada segala tohmahan


محمد ضَاحِكٌ لِلضَيْفِ مُكْرِمُهُ
محمد جَارُهُ وَاللهِ لمَ يُضَمِ

Muhammad,tersenyum buat tetamunya,bahkan memuliakannya
Muhammad,jirannya,demi ALLAH tidak dizaliminya


محمد طَابَتِ الدُنْيَا بِبَعْثَتِهِ
محمد جَاءَ بِالآيَاتِ وَالحِكَمِ

Muhammad,alangkah indahnya dunia dengan kehadirannya
Muhammad,telah datang dengan mukjizat dan hikmah-hikmah


محمد يَوْمَ بَعْثِ النَّاسِ شَافِعُنَا 

محمد نُورُهُ الهَادِي مِنَ الظُّلَمِ


Muhammad,kelak di hari kebangkitan,dialah pemberi syafaat kita
Muhammad,nurnya ibarat penyuluh hidayah dari kegelapan


محمد قَائِمٌ لِلّهِ ذُو هِمَمِ

محمد خَاتَمُ لِلرُّسْلِ كُلِّهِمِ

Muhammad,tidak putus-putus menghadap ALLAH dengan penuh harapan
Muhammad adalah penamat sekalian rasul ALLAH,seluruhnya


Mood: Tak sabar tunggu 1 Muharram tahun ini.
Bila hati excited, Ya Allah, hanya Engkau yang Maha Mengetahui segalanya.

Maha Suci Allah, Engkau Maha Pentadbir sekalian Alam.
Syukur diberi Rasa. 
Didoakan terus dapat merasai.
Walau pahit walau manis tetap aku panjatkan syukur ku.


Qasidah- Ya Hanana




ya hana na
Betapa Beruntungnya Kami 

ظَهَرَ الدِّينُ المُؤَيَّد   بِظُهُورِالنَّبِى اَحمَد
dzoharoddiinul muayyad bidzhuhuurin nabi ahmad 
Telah muncul agama yang didukung,  dengan munculnya sang Nabi Ahmad

يَا هَنَانَــــــــا بِمُحَمَّد  ذَلِكَ الفَضلُ مِنَ الله
ya hana na bimuhammad   dzalikal fadhlu minallah
Betapa beruntungnya kami dengan Muhammad (Saw), itulah anugerah daripada Allah SWT

يَا هَنَانَا
ya hana na
Betapa Beruntungnya Kami 

خُصَّ بِالسَّبعِ المَثَانِى   وَحَوى لُطفَ المَعَأنِى
khusho bissab’il matsani   wa hawa luthfal ma’ani
Diistimewakan dengan as-Sab’ul Matsany (al-Fatihah), penghimpun rahsia bagi setiap makna

مَالَهُ فِى الخَلقِ ثَانِى   وَعَلَيهِ اَنزَلَ الله
ma lahu fil kholqi tsani   wa a’laihi anzalallah
Tidak ada yang senilai dengannya, dan Allah mewahyukan kepadanya (Muhammad SAW)

يَا هَنَانَا
ya hana na
Betapa Beruntungnya Kami 

مِن مَكَّةٍ لَمَّا ظَهَر    لِاَجلِهِ انشَقَ القَمَر
min makkatillamma dzohar    liajlihin syaqqal qomar
Ketika di Makkah bulan tampak terbelah deminya (Muhammad SAW), 


وَافتخَرَت الُ مُضَر   بِهِ عَلى كُلِّ الاَنَام
waf takhorot aalu mudhor     bihi ala kullil anam
lalu kabilah Mudhar (kabilah Muhammad SAW) dibanggakan oleh seluruh manusia

يَاهَانَانَأ
ya hana na
Betapa beruntungnya kami

اَطيَبُ النَّاسِ خَلقًا   وَاَجَلُّ النَّاسِ خُلُقُا
athyabunnasi kholqon   wa ajallunnasi khuluqon
Beliau adalah manusia yang terbaik ciptaanNya, dan teragung akhlaknya

ذِكرُهُ غَربًا وَشَرقًا   سَائِرٌ وَالحَمدُ لِله
dzikruhu ghorbaw wa syarqon    saa iruw walhamdu lillah
Semua berzikir ke atasnya samada di barat atau di timur, segala puji hanya bagi Allah SWT

يَاهَنَانَا
ya hana na
Betapa beruntungnya kami

صَلُّوا عَلى خَيرِ الاَنَام   المُصطَفَى بَدرِالتَّمَام
shollu a’la khoiril anami   al musthofa badrittamami
Berselawatlah ke atas sebaik-baik manusia (Muhammad SAW) yang terpilih, sang bulan purnama

صَلُّوا عَلَيهِ وَسَلِّمُوا   يَشفَع لَنَأ يَومَ الزِّحَام
shollu a’laihi wasallimu  yasyfa’ lana yaumazzihami
Sampaikanlah salam kepadanya, moga diberi syafaat di hari kebangkitan

يَا هَنَانَا
ya hana na
Betapa beruntungnya kami

يَا هَنَانَا

Sumber : http://www.liriklagumuzika.com/2013/02/qasidah-ya-hanana-lirik-dan-maksud.html#ixzz2ihqhdDSK

Tuesday, October 8, 2013

Belajar menjahit Jubah.

Bismillah,

Hihihi...

First time ever guna mesin jahit. itu pun ehsan mama tolong ajarkan cara guna mesin jahit.
Kelakar sangat. Gigih kot nak siapkan.

Orang lain menjahit ke depan, tapi aku menjahit ke belakang. Aduh. Itulah dia namanya proses belajar.

Sambil jahit sambil senyum...Gelakkan diri sendiri. Lucu. Terkial-kial.

Lagi 2 hari siap lah kot Jubah tu. Hasil air tangan sendiri.

Addicted nak buat lagi.

Terima kasih tidak terhingga Cikgu Yasalma. Walaupun belajar tutorial melalui Whatsapp je. Percaya??
Betollah! Tak tipu walau sepatah ayat.

Tak sabar nak upload gambar jubah, heeee...

Tunggu ye...heeee

Monday, October 7, 2013

Suami belanja satay

Bismillah,

Hari Jumaat lepas kan, suami belanja makan satay.
Best sangat!
Suka sangat!

Sayang sangat!