Friday, October 10, 2014

Keringat kesabaran

Bismillahirrahmanirrahim,

Pagi ini saya rasa insaf. Menangis melihat gambar itu.

Selepas melihat gambar yang dikirimkan oleh mariafirdaus.com.my buat saya bersyukur dengan kerja yang saya sedang lakukan sekarang.

Mood saya tidak menentu sejak beberapa orang staf di sini telah mengambil keputusan untuk 'resign' dan seorang staf telah cuti bersalin. Ini kerana saya tinggal seorang diri di pejabat dan perlu selesaikan segala keperluan yang menuntut saya untuk jalankan tugas mereka sebagai tugas saya.

Sekejap saya akan rasa bersyukur kerana saya dapat pengalaman baru. Sekejap lagi saya akan berubah menjadi tertekan pula dengan tugas-tugasan yang menuntut saya mengambil masa lama untuk duduk dan buka fail-fail lama untuk dapatkan starting point.

Semoga saya terus tabah dalam menuntut pengalaman kehidupan ini.

Syukur Ya Allah. Syukur.

Aku yakin rezeki ku semakin luas dengan keringat kesabaran ini.


Gambar kiriman mariafirdaus.com.my



Thursday, October 9, 2014

Duit vs Pengalaman

Bismillah,
Bila dah suka, kita tak dapat duit pun kita buat.
Paling best tau apa?
Hari2 syukur dapat pengalaman baru2.
Instead of money, pengalaman pun sangat berharga.
Saya suka quote yang saya dengar semalam.
Kita buat bukan sebab duit. Ini amanah dan tanggungjawab.
So deep!
Satu lagi semalam saya dengar cerita2 mengenai erti syukur dan kesusahan.
Dan terus tangkap pantun silat cekak iaitu, lahirnya cekak kerana KESEDARAN.
Allah, saya mula faham satu persatu.
Sungguh2 pantun ini ditulis oleh insan yang luar biasa dan tentunya ia datang dari hati yang tulus.
Ok berbalik cerita semalam. Saya sedih apabila diperdengarkan nasib2 insan yang saya kira tidak bernasib baik. Namun memetik kata Guru semalam, kita memang kena lalu ikut dunia.
-----------------------------
Ok ini post lama. Nak sambung apa pun tak ingat. Dan bila buat post ni pun tak tau. Takpe la. Kita publish kan juga lah. Tapi ape nak ditajukkan ye?

Wednesday, October 8, 2014

Rezeki yang bermanafaat.

Masa terlalu mahal.
Penuhkan dengan yang membawa manfaat.
Impian dan tanggungjawab, sama2 nak ditunaikan.

Bak kata guru, sabar.
Rezeki untuk kita pasti ada.
Sikit dan berkat lebih baik dari banyak tapi siksa.

Ada bahagian untuk kita. Sabar!

Sebab kita ni banyak dosa.
Usaha banyakkan buat kebaikan dan kebajikan.


Raya Haji 1436 H

Berkelah di Tasih Shah Alam. Nyaman dan best. Banyak tupai jinak.
Bukit Cerakah. Rumah 4 musim. Kini sedang musim luruh.
Keluarga Mama sebelah Ipoh, Perak

Bajet 2nd Q 2014 dan Bajet tahun 2015

Fuhhh....
Penting amat bajet plus disiplin.
Tanpa menyimpan berdikit-dikit mana mungkin mampu merealitikan impian.
Berbelanjalah di bawah paras kemampuan supaya Shikin mampu menyimpan lebih.
Buat simpanan dan bila dah besar simpanannya Shikin boleh berjinak2 dalam dunia pelaburan pula.
Dari sekarang didik diri untuk sentiasa bersederhana.
Pesanan ikhlas dari hati kepada Shikin.
Impian punyalah besar. Tindakan dan disiplin pun perlu besar.
Banyak langkah yang masih perlu Shikin ubah dan perlu penambahbaikan.
Terlalu banyak.

Thursday, October 2, 2014

Petikan best dari Majlis Tahlil Almarhum Ustaz Haji Hanafi bin Ahmad

Budaya dan Adat melahirkan adab
Kita tidak dilahirkan untuk menjadi peminta sedekah.

Kita kena memberi.

Itulah sifat khalifah.
Sifat dermawan adalah salah satu sifat iman.
~GU~

Saturday, August 30, 2014

Suami yang baik

Suami yang baik adalah suami yang rajin bantu isteri sidai kan kain.
Hehehe. Terima kasih.

Thursday, August 14, 2014

Kemamam dan Cherating.

Bersambung dari entry yang lepas...

Kat kedai mamak pun jadi selfienyeee..Mamak tu pun join sekali.

Otw ke Kemaman.

The golden of Tengkolok
Selfie di....



Awan yang membiru dan lambain pohon kelapa. Segarnyee


Two of us
Satar di sini, jam 12am dah habis. 

The 2nd best satar i've been found after Aziz Satar in Cherating

Selfie lagi?

Pantai ? Lupe plak. di Cherating

Angin kuat disini sesuai untuk bermain layang2

Santai bersama

I love you..hehehe

Bersama adik2 dan kakak2

Gugirls in JK







The end

Treasure Hunt Cekak 2014 & Sambutan Aidilfitri di Pantai Balok

Bismillahirrahmanirrahim.

Nama Program : Treasure Hunt Cekak 2014
Tarikh : 9/8/2014
Lokasi Pelepasan : Pulapol Jalan Semarak, KL

Selesai penyertaan kami untuk program besar Cekak pada kali ini. Penyertaan untuk program tersebut adalah sebanyak 115 buah kereta dari seluruh negara. Penyertaan dari Kelas Latihan Jalan Kent adalah sebanyak 3 buah kereta.

Pengalaman pertama ini meninggalkan kenangan yang manis bagi kami sebagai peserta dan memberi pelajaran yang bermakna dalam menghabiskan kerja secara berpasukan.

Apa yang saya pelajari secara individu adalah semangat kerjasama, sabar dan sabar. Yelah dalam satu-satu tugasan, masing-masing akan ada pendapat masing-masing. Untuk satukan pendapat ramai-ramai tu untuk mendapatkan satu keputusan, bukan mudah. Perlu ada toleransi dan semangat kesatuan yang kuat.

Tapi kami lakukannya dengan baik. Biasa lah kalau ada gaduh sikit-sikit kan. Baru lah mesra. Tapi keseluruhannya best sangat moment buat kerja sama-sama.

Oklah kita layan video dan gambar-gambar kat bawah ni.





Penyertaan dari KLIP-JK

Sebelum bertolak
Selfie pertama di checkpoint pertama


Check point ke 2

Check point ke 3


Konvoi ke Pantai Balok
Sambutan Hari Raya Aidilfitri pada sebelah malamnya.



Inilah ketua pasukan yang memenangi hadiah saguhati yang ke 8 dari 115 buah kereta.
Tahniah!
Keeseokan harinya kami berjimba di Kemamam dan Cherating. Bersambung...


Wednesday, August 6, 2014

Homemade Juice


Kembung2 perut minum air tembikai sejuk.

Warga tua gelandangan

Allah,
Sedih melihat warga tua yang terbiar memguruskan diri sendiri.
Saya berdoa saya takkan biarkan mak ayah saya terbiar begitu.
Beli rumah besar2, duduk ramai2.
Bestnyeee.

Yeay! shikinyussof.com is mine.

Alhamdulillah.

Dah ada domain sendiri.
Happy. Lalala

Sunday, July 20, 2014

Jemputan berbuka puasa

Bismillahirrahmanirrahim.
Harini kami mendapat jemputan untuk berbuka puasa di Best Western Sentral.
Katanya nak beri kami voucher penginapan 2 hari 1 malam di hotel tertentu secara percuma.
Bestkan? Tapi kami dah dapat agak produk apa yang ingin ditawarkan kepada kami.
Program berbentuk investment dan percutian yang berkualiti.
Pada awalnya kami ingin juga mendengar taklimat mengenainya.
Sesampainya kami di tempat tersebut, kami hanya diberikan borang untuk diisikan. Sebagai ganjarannya kami akan diberikan voucher tersebut.
Pada saat pertama kami tiba, kami sudah menerima pandangan yang mengagak pendapatan kami.
Selepas mengisi borang, kami dijemput berbuka puasa dan tidak langsung di beri penerangan tersebut.
Kata orang yang entertain kami itu, Saya jemput untuk berbuka puasa kemudian Encik boleh pulang lah.
Kami berdua hanya ketawa.
Geli hati, sebab begitu sekali pandangan mereka pada kami sehingga kami tidak layak mendengar apa-apa penerangan.
Perlu ke kami berasa hati?
Kami ketawa jee..
Lumrahkan?

Monday, July 7, 2014

Mencari redhaNya

Bismillah,

Sayu hati mendengar  kisah penghijrahan Neelofa. Subhanallah. Menangis saya.
Saya bahagia mendengar penghijrahan insan hebat.

Mengimbau ingatan pada penceritaan detik penghijrahan para-para sahabat dulu, masing-masing menerima cara hidup Islam dengan seluruhnya dengan jalan yang berbeza. Cerita mereka berbeza. Namun menujunya mereka pada Allah yang satu.

Bahagia. Berkat Ramadan ini, aku juga memohon untuk terus teguh untuk kembali kepada fitrah yang suci sehingga hujung nyawa.


Thursday, June 12, 2014

Seoul, Korea.

Bismillah,

Alhamdulillah, Allahuakhbar.

Kami telah diberi peluang untuk bercuti di Seoul, Korea. Tuhan saja yang tahu apa yang ada dalam hati ini. Dan segala puji-pujian hanya layak buat Yang Esa. Subhanallah.



Isnin, 17/3/2014, kami bertolak dari LRT Sri Rampai terus menuju ke KL Sentral dan menaiki pula KLIA express ke KLIA. Kami terlambat sampai ke KLIA berikutan suami pulang lewat dari kerja.

Penerbangan malam itu namun masih ke tempat kerja dan pulang ke rumah jam 5 ptg. Jam 6 nak bertolak ke KLIA dan kami perlu tiba jam 8.00 mlm di sana. Saya pula, walaupun sudah mengambil cuti, namun sibuk menguruskan kemasukan kek ke outlet-outlet dari pagi sampai ke jam 3 petang. Syukur dah siap berkemas.
Dalam KLIA Ekspres menuju ke KLIA
Representative from Malaysia
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
18/3/2014.
Pemandangan langit sebelum mendarat di Seoul. Cantikkan. Subhanallah.
Agaknya inilah spektrum warna biru muda yang dikatakan terdapat pada waktu Subuh, yang bersamaan dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisme tubuh. dikatakan warna biru muda atau waktu subuh mempunyai rahsia berkaitan dengan penawar /rezeki dan komunikasi.
Tiba di Seoul dan menaiki bas terus ke Hotel.
Nampak tak kabus di luar bas tu, sejuk amat. Kalau KL dipanggil, JEREBU. hehe. Tapi ni dekat Korea.

Ini hotel yang kami diami selama seminggu



Sampai je hotel, sarapan terus keluar balik menuju ke Namdaemun Market. Mengantuk!
Tapi berjalan punya pasal. Gagah!
Nampak tak tempat parking basikal. Ini tengah bandar Seoul tau.

Kedai comel ini adalah gerai-gerai kecil di sekitar bandar Seoul.
Biasanya ada jual minuman, buah, makanan ringan. Gerai ini sangat cute dan nampak kemas je.
Masa ni semua tengah sibuk cari susu pisang. hahaha
Kami singgah di Underground Market, Myengdong.
En Suami beli Spek mata.
Murah!
Kalau kt KL RM1K.
Di sini hanya 90 won = RM270.00
Pilih yang! Jangan tak pilih.
Dengan Kak Zura, isteri bos tercinta.

Jom pergi Namdaemun Market
Dah sampai Namdaemun Market. Macam Chow Kit. Macam-macam ada.
Dan disinilah saya dengan kak Zura beli Periuk Ajaib.
Ala macam pemanggang ajaib tu. Murah dari yang Malaysia.

Teksi kat sana K5 ok?

Rindu sama ini strawberry manyak manis

Add caption

Gigih2 peniaga di sini

Tempat ini dilarang untuk ambil gambar. Tapi terambil.
Tempat aksesori brooch cantik2 dari korea.

Kami pekena Halal Kebab di Namdaemun Market. Kat sini sejuk. jadi cepat lapar.
Banyak je jual makanan kat tepi2 jalan. Tapi tahap halalnye sangat diragui.


Kami jalan-jalan kejap di Myeondong Street. Kat sini lah ada macam-macam jenis kedai kosmetik.
Terpegun sangat. Tapi saya tak beli satu pun barang kosmetik di sini.
Hehe. Saya tak minat sangat kot. Lagipun bukan keutamaan saya. Hehe.


Sambil jalan-jalan, makan aiskrim honeydew.





Jom dinner!


Makan malam kami.

Roti nan yang pelik

Gembira lepas makan


Ada orang belanja kopi. Kesejukan buat kopi di korea sangat sedap.















~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
19/3/2014



Jeti sebelum ke Nami Island



Seberang je dah sampai.



Winter Sonata. Tapi kami sampai bukan waktu winter. Waktu ini musim luruh. 





Lepas ronda Nami Island cari Halal food.

Saya suka. nampak macam, 'eh cukup ke banyak ni?' Rupanya kenyang sangat.

Kimchi mesti ada.

Tourist guard yang cantik tunjukkan cara nak makan.

Ini macam caranya.

Live theater Nanta


Doota!

Jom balik! Capek!


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
20/3/2014

Blue House.












Add caption

Khusyu' suami saya bila dapat makan.
Ala lupa pula apa namanya. Banyak sayur tapi sedap.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
21/3/2014










Add caption
Suka ada gambar bendera Malaysia atas beg.

Jakun. 1st time naik flight. Kesian.


Perjalanan jauh pertama saya yang meluaskan pemandangan.
Terima kasih bos!
Terima kasih Insepro Sdn Bhd.
Lainkali bawa lagi.
Heeee.