Tuesday, February 18, 2014

Rehat vs Kerja

Bismillah.
Hati tak sabar-sabar nak bagi surat.
Perancangan 2013 tak kesampaian lagi. Bangkit untuk 2014. Sudah separuh Februari 2014 habis.
Masih belum cukup tersusun langkah.
Dan masih lagi saya bertahan dan mengasuh diri jangan dibuai mimpi indah sementara. Walau kadangkala lelah dengan sikap diri sendiri.
Betul kata orang lama. Sebenarnya diri kita yang manjakan diri. Terlalu selesa dan banyak pula rehatnya.
Shikin, jangan rehat lama-lama. Kerja kita banyak. Memang kita datang untuk bekerja.
Bangun Shikin.

Thursday, February 13, 2014

Balik Umrah

Alhamdulillah.
Siapa yang balik umrah ni?
Alhamdulillah. Mama abah adik-adik dah selamat sampai ke Malaysia.
Terubat rindu dalam hati ni. Alhamdulillah semua sihat.
Nanti giliran kami pula menyusul. Antara doa yang saya selitkan bagi tahun 2014.
Amin.


Saturday, February 8, 2014

Sup ketam + Ikan Bakar Portugis

Bismillah.
Hihi.
Gembira sangat hati. Sebab harini dapat makan sup ketam. Dah lama dah nak rasa sup ketam tu macamana. Akhirnya sup ketam bertamu di dapur sendiri. Hehe.
Sebab demam dan batuk hampir seminggu, jadi En Suami belikan ketam. Tapi sendiri masak. Sebab En Suami masuk kerja pula di hari Sabtu.
Kelakar amat. Memula En Suami telefon tanyakan pada kak Kay bahan-bahan masakan dan cara masaknya. Lepas suami keluar ke tempat kerja saya pula telefon kak wani tanya cara nak siang ketam.
Hahhahahahhaha...tak pernah tengok mama siang ketam. Selalu tolong potong-potong bawang je. Hehehe.
Tapi senang je masak ni. Ikut resepi dan petua yang betul insyaAllah menjadi.
So lelaki diluar sana. Jika bakal isteri tak pandai memasak jangan lah risau sangat. Lepas kahwin mesti pandai.
Seminggu lalu dah janji dengan suami nak masakkan ikan bakar. Maka siaplah ikan bakar ku. Sangat mudah sangat ringkas. Nanti saya akan kongsi kan resepinya di dalam entri lain. Kalau nak cepat boleh lihat resepi tersebut di Azie's kitchen.

Asma Bay

Bismillah.
Alhamdulillah. Sudah seminggu saya batuk dan sudah beberapa hari saya demam. Perit sungguh rasanya.
Kawan saya tanya, lamanya sakit. Saya jawab saya banyak dosa. Lantas jawabnya itu tandanya Allah kasih.
Sayu rasa hati. Betul katanya. Allah itu Maha Pengasih. Kadangkala saya terlupa betapa Kasihnya Allah pada hambanya. Astaghfirullah.
Hari khamis suami ambil saya di pejabat kerana saya dah tak tertahan dengan keadaan pej yang amat sejuk. Terus di bawa ke klinik. Doktor bagi MC 2 hari terus.
Hari jumaat pula saya diserang asma. Saya telefon suami dan suami keluar dari waktu pejabatnya dan terus membawa saya ke HKL.
Terus masuk asma bay dan nebuliser lagi. Lepas nebuliser saya rasa sejuk amat dan rasa nak pitam.
Ya Allah hebat sungguh kesan ubat ni. Tak berdaya badan saya menahannya. Berasa serik namun itu lah ikhtiar utk mengubati lelah.
Saya semakin menghargai kesihatan yang Allah berikan. Yang sebenarnya Amanah kepada kita menjaga kesihatan diri.
Sama-samalah kita menjaga amanah ini. Amalkan pemakanan sihat dan gaya hidup yang sihat.
Bersyukur saya Allah kurniakan suami yang penyabar dan baik. Bersyukur sangat. Terima kasih YA Allah.
Engkau Maha Besar Ya Allah.

Monday, February 3, 2014

Langkawi-19/1/2014

Hari ke 3 di Langkawi.
Pagi ni kami bersiap-siap untuk ber 'island hoping' pula. Tapi harini kami kena parking di under water world pula. Agen akan ambil kami di sana.
Macam semalam angin sangat kuat. Kami atas bot kebasahan di air laut. Tapi best sangat. Tak sabar-sabar nak sampai ke Pulau Dayang Bunting. Nak mandi nak naik paddle boat.
Sesampai di sana. Orang dah ramai. Nak sewa life jacket tapi dah habis. Sedih sangat. Kami naik paddle boat dulu. Bestnyeeee...
Dah hampir 20 minit kami nak mandi pula. Life jacket ada satu je masa tu. Takpelah. Bagi suami dulu. Saya tengok je dari atas. Saya rendam je kaki. Lepas tu kami bergegas ke boat sebab boleh lepak sejam je. Huuu...tak puas tau.
Sesampai kat boat semua orang duk tunggu kami. Kami dah lewat rupenye. Hurmm...malunye...
Kami dibawa pula ke Pulau Beras Basah. Kami tak sabar nak mandi laut lagi. Yeay...Pantai nya cantik sangat. Ape lagi...Kami pun mandi la puas-puas. Tapi saya tak sewa life jacket. Saya pegang suami kuat-kuat. Takut tapi nak mandi...dah la tak pandai berenang. Tu yang takut sangat tu.
Kemudian kami di bawa pula melihat dan memberi makan kepada helang. Rezeki kami murah. Banyak sangat helang waktu tu. Besar kecik putih hitam. Macam-macam helang keluar.
Lepas tu kami pun pulang ke jeti. Rehat dan tidur.
Malam pula kami keluar mencari kedai tepi laut. Alhamdulillah.









Langkawi-18/1/2014

Sambungan cerita Langkawi.
Hari ke 2 di langkawi. Tak sabar2x kami nak ke Pulau Payar. Pakej ni harganya RM120. Tapi kalau anda arrange sendiri beli terus di kaunter, harganya hanya RM80 je. Tapi sebab kami malas nak ke kaunter, kami beli je dengan agen. Niat lah kita kongsi rezeki juga dengan orang lain.
Pakej ni termasuk snorkeling di Pulau Payar dari pagi sampai petang. Makan tengahari juga disediakan. Pihak agen akan ambil kita dari hoyel ke jeti dan dari jeti dihantar ke hotel.
Pagi tu, kami turun bersarapan. Tak sabar-sabar tunggu agen ambil kami jam 9.00. Lepas sarapan saya naik ke bilik sekejap ambil barang. Suami pula ke kereta lihat keadaan kereta yang diparking depan hotel. Kami lihat jam sudah 9.15. Tapi agen masih tidak sampai. Hurmm...kami pun call agen. Rupanya kami dah kena tinggal. Huwaaaaa...
Tapi bagus sangat service mereka. Feri mereka tidak akan bergerak selagi penumpang belum sampai. Syukur sangat.
Kami bertolak dari jeti kuah ke Pulau Payar. Perjalan memakan masa hampir 30 minit ke 45 minit.
Kami singgah di dek tengah laut dan tukar naik bot pula utk ke tepi pantai di Pulau Payar.
Ya Allah. Kami sangat teruja tau. Tapi takut pun ada. Sebab keadaan di langkawi sangat berangin dan laut begitu bergelora. Naik bot memang terumbang ambing. Takutnyeeee...
Sesampai di tepi pantai kami terus cari pot baik untuk dudul dan letak beg. Sebab ramai orang. Tapi syukur. Tiada yang panjang tangan dalam ramai-ramai tu.
Sebelum turun untuk bersnorkeling, saya dan suami tambah lagi pakai sun block. Takut hitam..hehehe
Sebenarnya saya takut sangat mandi laut. Selalu kalau mandi laut pun tepi-tepi gigi pantai je.
Saya memang berpaut je dengan suami. Suami bawa saya ke tengah laut. Kaki saya dah tak jejak pantai dah. Takut sangat-sangat. Tapi ada life jacket. Memang besttttt...Saya sampai gian nak mandi laut.
Dah tengahari sikit kami pun naik ke pantai untuk makan tengahari. Lepas makan, turun lagi ke laut. Tambah lagi sun block sebab takut hitam. Hahaha... Saya akan datang lagi ke Pulau Payar untuk bersnorkeling.