Thursday, June 12, 2014

Seoul, Korea.

Bismillah,

Alhamdulillah, Allahuakhbar.

Kami telah diberi peluang untuk bercuti di Seoul, Korea. Tuhan saja yang tahu apa yang ada dalam hati ini. Dan segala puji-pujian hanya layak buat Yang Esa. Subhanallah.



Isnin, 17/3/2014, kami bertolak dari LRT Sri Rampai terus menuju ke KL Sentral dan menaiki pula KLIA express ke KLIA. Kami terlambat sampai ke KLIA berikutan suami pulang lewat dari kerja.

Penerbangan malam itu namun masih ke tempat kerja dan pulang ke rumah jam 5 ptg. Jam 6 nak bertolak ke KLIA dan kami perlu tiba jam 8.00 mlm di sana. Saya pula, walaupun sudah mengambil cuti, namun sibuk menguruskan kemasukan kek ke outlet-outlet dari pagi sampai ke jam 3 petang. Syukur dah siap berkemas.
Dalam KLIA Ekspres menuju ke KLIA
Representative from Malaysia
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
18/3/2014.
Pemandangan langit sebelum mendarat di Seoul. Cantikkan. Subhanallah.
Agaknya inilah spektrum warna biru muda yang dikatakan terdapat pada waktu Subuh, yang bersamaan dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisme tubuh. dikatakan warna biru muda atau waktu subuh mempunyai rahsia berkaitan dengan penawar /rezeki dan komunikasi.
Tiba di Seoul dan menaiki bas terus ke Hotel.
Nampak tak kabus di luar bas tu, sejuk amat. Kalau KL dipanggil, JEREBU. hehe. Tapi ni dekat Korea.

Ini hotel yang kami diami selama seminggu



Sampai je hotel, sarapan terus keluar balik menuju ke Namdaemun Market. Mengantuk!
Tapi berjalan punya pasal. Gagah!
Nampak tak tempat parking basikal. Ini tengah bandar Seoul tau.

Kedai comel ini adalah gerai-gerai kecil di sekitar bandar Seoul.
Biasanya ada jual minuman, buah, makanan ringan. Gerai ini sangat cute dan nampak kemas je.
Masa ni semua tengah sibuk cari susu pisang. hahaha
Kami singgah di Underground Market, Myengdong.
En Suami beli Spek mata.
Murah!
Kalau kt KL RM1K.
Di sini hanya 90 won = RM270.00
Pilih yang! Jangan tak pilih.
Dengan Kak Zura, isteri bos tercinta.

Jom pergi Namdaemun Market
Dah sampai Namdaemun Market. Macam Chow Kit. Macam-macam ada.
Dan disinilah saya dengan kak Zura beli Periuk Ajaib.
Ala macam pemanggang ajaib tu. Murah dari yang Malaysia.

Teksi kat sana K5 ok?

Rindu sama ini strawberry manyak manis

Add caption

Gigih2 peniaga di sini

Tempat ini dilarang untuk ambil gambar. Tapi terambil.
Tempat aksesori brooch cantik2 dari korea.

Kami pekena Halal Kebab di Namdaemun Market. Kat sini sejuk. jadi cepat lapar.
Banyak je jual makanan kat tepi2 jalan. Tapi tahap halalnye sangat diragui.


Kami jalan-jalan kejap di Myeondong Street. Kat sini lah ada macam-macam jenis kedai kosmetik.
Terpegun sangat. Tapi saya tak beli satu pun barang kosmetik di sini.
Hehe. Saya tak minat sangat kot. Lagipun bukan keutamaan saya. Hehe.


Sambil jalan-jalan, makan aiskrim honeydew.





Jom dinner!


Makan malam kami.

Roti nan yang pelik

Gembira lepas makan


Ada orang belanja kopi. Kesejukan buat kopi di korea sangat sedap.















~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
19/3/2014



Jeti sebelum ke Nami Island



Seberang je dah sampai.



Winter Sonata. Tapi kami sampai bukan waktu winter. Waktu ini musim luruh. 





Lepas ronda Nami Island cari Halal food.

Saya suka. nampak macam, 'eh cukup ke banyak ni?' Rupanya kenyang sangat.

Kimchi mesti ada.

Tourist guard yang cantik tunjukkan cara nak makan.

Ini macam caranya.

Live theater Nanta


Doota!

Jom balik! Capek!


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
20/3/2014

Blue House.












Add caption

Khusyu' suami saya bila dapat makan.
Ala lupa pula apa namanya. Banyak sayur tapi sedap.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
21/3/2014










Add caption
Suka ada gambar bendera Malaysia atas beg.

Jakun. 1st time naik flight. Kesian.


Perjalanan jauh pertama saya yang meluaskan pemandangan.
Terima kasih bos!
Terima kasih Insepro Sdn Bhd.
Lainkali bawa lagi.
Heeee.